چگونه شکایت خود را در دیوان عدالت اداری ثبت کنیم ؟
در شاخه : آیین دادرسی طرح دعوی در دیوان عدالت اداری

چگونه شکایت خود را در دیوان عدالت اداری ثبت کنیم ؟
این مطلب توسط اینجانب محمدرضا کریمی وکیل تخصصی دعاوی دیوان عدالت اداری تهیه و تنظیم شده است
ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری به طرق مختلفی انجام میشود بر اساس ماده 23 اصلاحی قانون جدید دیوان عدالت اداری که اشعار میدارد :
ماده 23 (اصلاحی 10/02/1402)ـ دادخواست و ضمائم آن باید به تعداد طرف شکایت به اضافه یک نسخه تهیه شود. پذیرش دادخواست در شعب بدوی، تجدید نظر و هیات عمومی دیوان به یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
1- ثبت از طریق سامانههای الکترونیکی قضائی
2- ثبت در دفاتر استانی دیوان
3- ثبت در دبیرخانه مرکزی دیوان
تاریخ ثبت دادخواست در هر یک از مراجع مذکور تاریخ تقدیم دادخواست است.
تبصره (الحاقی 10/02/1402)ـ دیوان میتواند در ارائه خدمات قضائی در تمام مراحل اعم از پذیرش دادخواست، تبادل لوایح، رسیدگی و صدور رای و ابلاغ و اجرای احکام از مقررات حاکم بر رسیدگی الکترونیکی موضوع ماده (655) قانون آیین دادرسی کیفری الحاقی مصوب 8 /7 /1393 و سایر قوانین و مقررات مربوط استفاده نماید. در این موارد مراجع رسیدگی کننده در دیوان ترتیبات مقرر در رسیدگی الکترونیکی را ملاک عمل قرار میدهند.
بنابراین طرح دادخواست در دیوان عدالت اداری به یکی از طرق زیر انجام میشود که بایستی در مورد هر کدام تفکیک و نحوه اقدام در آن صحبت کنیم :
1- طرح دادخواست از طریق دفاتر خدمات اداری دیوان عدالت اداری که با عنوان دفاتر نمایندگی استانی مشهور است، بر اساس قانون قدیم دیوان عدالت اداری مصوب سال 1392 نمایندگی استانی در هر استان به نمایندگی از دیوان وظایفی را بر عهده داشت که از جمله :
الف- راهنمایی و ارشاد مراجعان
ب- پذیرش و ثبت دادخواستها و درخواست های شاکیان
پ- ابلاغ نسخه دوم شکایات یا آراء صادر شده از سوی دیوان در حوزه آن دفتر که از طریق نمابر یا پست الکترونیکی یا به هر طریق دیگری از دیوان دریافت کرده اند. را در بر میگرفت که بر اساس قانون جدید دیوان عدالت اداری علاوه بر دفاتر نمایندگی استانی، دفاتر بازرسی کل کشور در مراکز هر یک از استان نیز این خدمت را به عموم مردم انجام میدهد بنابراین بر اساس قانون سال 1402 شما میتوانید دادخواست خود را از طریق دفاتر نمایندگی استانی یا دفاتر بازرسی کل کشور مستقر در هر استان ثبت کنید.
2- ثبت دادخواست از طریق دبیرخانه مرکزی دیوان عدالت اداری
بر اساس ماده 24 قانون دیوان عدالت اداری مصوب سال 1402 که اشعار میدارد :
ماده 24- دبیرخانه دیوان یا دفاتر اداری آن مستقر در مراکز استانها مکلفند دادخواستهای واصل شده را به ترتیب وصول، ثبت نموده و رسیدی مشتمل بر شماره و تاریخ ثبت، نام شاکی و طرف شکایت، به شاکی، وکیل یا قائم مقام و یا نماینده قانونی وی، تسلیم کنند.
دبیرخانه دیوان عدالت اداری مستقر در خود ساختمان اصلی دیوان عدالت اداری به نشانی تهران ، اتوبان ستاری شمال، خیابان مخبری، نبش خیابان ایران زمین در طبقه همکف واقع شده است بنابراین شما همچنان دادخواست خود را میتوانید از این طریق مستقیماً در دیوان عدالت اداری مطرح کنید.
ماده 25- دبیرخانه دیوان مکلف است قبل از ارسال پرونده جهت ارجاع، با مراجعه به سوابق امر، چنانچه موردی حاکی از طرح قبلی شکایت وجود داشته باشد، مشخصات آن را به برگه دادخواست ضمیمه نماید.
سوم ثبت دادخواست از طریق سامانههای الکترونیک قضایی ،سامانههای الکترونیک قضایی مشتمل بر دو بخش میباشد:
الف-دفاتر خدمات الکترونیک قضایی که دسترسی آن برای همه عموم افراد آزاد است و همه اشخاص میتوانند با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی دادخواست از پیش تهیه شده خود را به انضمام مدارک و مستندات، با پرداخت هزینههای متعلقه ثبت نمایند.
ب-از طریق سامانه خودکاربری مربوط به خود اشخاص حقیقی که با ارائه رمز و کد ملی و رمز موقت میتوانند از طریق سامانه عدل ایران با استفاده از خدمات مندرج در آن، دادخواست خود را ثبت و مستقیماً به دیوان عدالت اداری ارجاع دهند بنابراین این خدمت در مورد وکلای دادگستری نیز از طریق سامانه اختصاصی وکلا ی دادگستری جهت ثبت دادخواست و حتی ارسال لوایح نیز امکانپذیر میباشد تجویز ثبت دادخواست از طریق سامانههای الکترونیکی در تبصره ماده 6 قانون دیوان عدالت اداری سال 1402 آمده است
تبصره (الحاقی 10/02/1402)ـ در صورت ارائه الکترونیکی خدمات مذکور به مردم و دستگاههای اجرائی به نحوی که با تشخیص رئیس قوه قضائیه وجود این دفاتر در برخی از استانها ضرورت نداشته باشد.
لازم به ذکر است که مطابق قانون قدیم دیوان عدالت اداری مصوب سال 1392 امکان طرح دادخواست و ارسال آن از طریق دفاتر خدمات پستی نیز وجود داشت که در قانون جدید این امکان برداشته شده و عملاً امکان طرح دادخواست و ارسال آن از طریق پست وجود ندارد بنابراین چنانچه از طریق پست قصد ارسال مدارک و دادخواست خود را دارید دادخواست شما مورد پذیرش قرار نخواهد گرفت زیرا به نظر میرسد طرح دادخواست بر اساس سامانههای خدمات الکترونیک قضایی نیاز به احراز هویت شخص طراح دادخواست خواهد داشت امری که در قانون قدیم مغفول مانده بود و مورد توجه قرار نگرفته بود اما با توجه به قوانین جدید سال 1402 ه نظر میرسد نظر به ارسال الکترونیکی دادخواست و ضمائم برای طرف شکایت و همینطور ثبت الکترونیکی دادخواست از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و سایر مراجعی که از آنها فوق نام برده شد دیگر نیاز به تهیه و ارائه یک نسخه یا کپی اضافه از دادخواست همانند روال سابق وجود ندارد بنابراین پس از طرح دادخواست همان یک نسخه باقی مانده نیز بعد از اسکن و ثبت در سامانه مجدداً به شاکی برمیگردد امری که تاثیر بسزایی در تسریع رسیدگی و کاهش مصرف منظومات اداری از جمله کاغذ خواهد شد
اما چند نکته ضروری همزمان با طرح دادخواست دیوان عدالت اداری را فراموش نکنید :
اولاً-در زمان طرح دادخواست از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی حتماً توجه داشته باشید که دادخواست شما دارای تاریخ و کد رهگیری باشد.
ثانیاً-پس از ثبت دادخواست، لااقل در چند روز ابتدائی پس از ثبت آن از طریق سامانه عدل ایران و یا پیامکهای ارسالی دقت داشته باشید که چنانچه دادخواست شما دارای نقایصی باشد آنها را برطرف کنید.
ثالثاً-قبل از مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضائی، متن دادخواست خود را از پیش تهیه و آماده کنید زیرا دفاتر خدمات قضائی، متن دادخواست از پیش آماده شده برای شما ندارند و عدم تدارک دادخواست قبل از مراجعه به دفتر خدمات قضایی منجر به اتلاف وقت شما خواهد شد.
رابعا- قبل از مراجعه به دفاتر خدمات قضائی از طریق سامانه های نوبت دهی دفاتر خدمات الکترونیک قضائی نوبت الکترونیکی اخذ، تا به راحتی و بدون معطلی در حلول زمان مقرر بتوانید دادخواست خود را ثبت کنید.
خامسا- پس از ارائه متن دادخواست و مستندات در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ابتداً پیش نویس متن دادخواست خود را به طور کامل مطالعه کنید و سپس دادخواست را امضاء الکترونیکی کنید.
و در نهایت اینکه هیچ تفاوتی نمیکند دادخواست خود را از چه طریقی طرح کنید به محض طرح دادخواست، خواسته شما به صورت سیستمی به تناسب نوع خواسته به معاونین ارجاع ریاست محترم دیوان عدالت اداری ارجاع می گردد و پس از ارجاع، پیامک حاوی شماره ثبت دادخواست کلاسه آن و کد رهگیری برای شما خواهد آمد بنابراین نیاز به پیگیری حضوری نخواهید داشت و چنانچه قصد دارید که از روند پرونده خود مطلع شوید میتوانید از طریق سامانه عدل ایران و با استفاده از کد رهگیری تقدیمی مراحل گردش پرونده خود مطلع شوید.
این مطلب کاربردی را هم از دست ندهید: آیا گذاشتن نیوجرسی توسط شهرداری جرم است؟
مراحل ثبت شکایت دیوان - شکایت در دیوان - وکیل شکایت دیوان عدالت
چگونه شکایت خود را در دیوان عدالت اداری ثبت کنیم ؟,آقای محمدرضا کریمی وکیل دیوان عدالت اداری با ۲۰ سال سابقه وکالت تخصصی در دعاوی دیوان عدالت اداری
مشاهده صفحه اول وبسایت وکیل دیوان عدالت اداری محمد رضا کریمی