مراحل ساخت خانه در روستا
در شاخه : نمونه آراء و مقررات مربوط به کمیسیون ماده 99 استانداری

مراحل ساخت خانه در روستا
برای ساخت خانه در روستا بایستی اول بررسی کنیم که :
ملک در چه موقعیتی از روستا واقع شده اگر ملک در داخل محدوده روستایی که دارای طرح هادی است قرار گرفته در این صورت برابر تبصره 5 ماده یک از قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی دیگر بحث ساخت ساز ارتباطی به جهاد کشاورزی ندارد و این سازمان نمیتواند از بابت تغییر کاربری یا ساخت و ساز از شما شکایت کند و در این گونه موارد و در فرض ارجاع تخلف ساختمانی بدون پروانه به کمیسیون ماده 99 استانداری اقدام شما صرفاً ساخت بدون پروانه محسوب میگردد که حداکثر ضمانت اجرای آن تخریب میباشد در حالی که چنانچه ملک شرایط فوق را نداشته باشد یعنی ملک شما در روستای فاقد طرح هادی قرار گرفته باشد در این صورت ساخت بنا به عنوان جرم تغییر کاربری هم مجازات تخریب و قلع و قمع را دارد هم جزای نقدی و در صورت تکرار حبس.
به هر حال برای ساخت خانه در روستا مقدمتاً بایستی از دهیاری پروانه گرفت دهیاری نهادی غیر دولتی محسوب میگردد که برخلاف شهرداری شکایت از اقدامات آن قابل رسیدگی در دیوان عدالت اداری نیست دهیاری مکلف است در صورت درخواست صدور مجوز از مراجعی همچون بنیاد مسکن و منابع طبیعی نیز استعلام نماید پس از اخذ استعلام از این مراجع و اعلام بلامانع جهت صدور پروانه بر اساس طرح هادی پروانه صادر میگردد بعد از صدور پروانه شما مکلف به ساخت دقیقاً مطابق با پروانه خواهید بود.
در صورتی که ساخت شما مازاد بر پروانه یا اساساً ساخت بدون پروانه باشد با اعلام گزارش دهیاری یا بخشداری موضوع از طریق این یکی از این مراجع به کمیسیون ماده 99 استانداری ارجاع میگردد و این کمیسیون در صورت احراز ضرورت تخریب حکم تخریب بنای مازاد یا کل بنای شما صادر مینماید و در صورت عدم احراز ضرورت تخریب حکم پرداخت جریمه معادل 50 تا 70 درصد قیمت روز اعیانی بر اساس نوع تخلف صادر مینماید. رای کمیسیون ماده 99 ظرف 3 ماه قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری میباشد.
نکات مهم
اول اینکه-هنگام درخواست مجوز از دهیاری ابتدئاً یک تامین دلیل از کانون کارشناسان یا شورای حل اختلاف دادگاه صلح دریافت نمایید تا با مراجعه کارشناس جانمایی ملک شما دقیقاً مشخص شود و نوع کاربری و میزان عرصه آن نیز معلوم گردد.
علت این کار این است که معمولاً دهیاریها فاقد اطلاعات لازم جهت خواندن نقشههای هوایی یا utm بوده و معمولاً اشتباها استعلام صدور پروانه را از مراجع ذیربط را بر اساس نشانی انجام میدهند که ممکن است نشانی اعلام شده توسط دهیاری با نشانی مندرج در نقشه تفاوت فاحش داشته باشد و در این صورت پس از موافقت مراجع مربوطه با صدور پروانه و پس از صدور پروانه معلوم میشود که اساساً پروانه صادره مربوط به زمین دیگری بوده است.
که در این صورت در فرض تخلف ساختمانی و ارجاع تخلف شما به کمیسیون ماده 99 کلیه عملیات ساخت شما بدون پروانه محسوب میشود و حکم به تخریب آن صادر میگردد و مهم نیست که شما به چه میزان و چه مقدار طبقه بنا ساختهاید و متاسفانه در گیرودار اشتباهات بنیاد مسکن و دهیاری سرمایه شما تلف خواهد شد.
دوم اینکه-در صورتی که عملیات ساختمانی به اتمام رسیده و شما تمایل به اخذ پایان کار دارید و در عین حال نیز تخلفاتی را انجام دادهاید حداقل نامه ثبت دبیرخانه و یا اظهارنامه برای دهیاری ارسال نموده و مراتب تقاضای صدور پایان کار را اعلام نمائید تا در فرض تعلل دهیاری در تکمیل پرونده و ارسال به کمیسیون ماده 99 دفاع قابل قبولی جهت محاسبه جریمه به نرخ زمان ساخت داشته باشید. هرچند که بر اساس رویه معمول جریمه کمیسیون ماده 99 بر اساس زمان رسیدگی محاسبه خواهد شد.
جمعبندی
مرجع صدور پروانه در روستا دهیاری است بنابراین در فرض صدور پروانه توسط شهرداری پروانه از مرجع فاقد صلاحیت صادر شده که در این صورت امکان صدور حکم تخریب برای ملک شما وجود دارد
دهیاری نهاد عمومی غیر دولتی است و برخلاف شهرداری شکایت از اقدامات آن قابل اعتراض در محاکم حقوقی است.
تخلفات دهیار قابل رسیدگی در هیات رسیدگی به تخلفات اداری کارکنان استانداری مستقر در استانداری میباشد.
جرائم کمیسیون ماده 99 بر اساس ارزش معاملاتی زمان رسیدگی محاسبه خواهد شد.
با توجه به غیر حضوری بودن رسیدگی در دیوان عدالت اداری مناسب است قبل از طرح دعوی در دیوان عدالت در باب اعتراض به رای کمیسیون ماده 99 با وکیل متخصص در دعاوی دیوان عدالت اداری و کمیسیون ماده 99 و ساختمانی مشورت نمائید.
این مطلب کاربردی را هم از دست ندهید: برای شکایت از همسایه کجا زنگ بزنیم؟
نحوه اخذ پروانه از دهیار - شکایت از دهیاری - وکیل متخصص دیوان عدالت
مراحل ساخت خانه در روستا, آقای محمدرضا کریمی وکیل متخصص دعاوی دیوان عدالت اداری و تخلفات ساختمانی با ۲۰ سال سابقه وکالت در امور شهرداری
مشاهده صفحه اول وبسایت وکیل دیوان عدالت اداری محمد رضا کریمی