هزینه دادخواست به دیوان عدالت اداری

در شاخه : آیین دادرسی طرح دعوی در دیوان عدالت اداری


هزینه دادخواست دیوان عدالت-هزینه شکایت در دیوان عدالت-هزینه دادرسی دیوان عدالت

هزینه دادخواست به دیوان عدالت اداری 

قبل از ورود به موضوع حاضر، بایستی بدانیم که در واقع دیوان عدالت اداری مرجع قضائی رسیدگی به دعاوی مربوط به امور اداری و شکایت از سازمان‌های دولتی و نهادهای عمومی غیر دولتی از جمله شهرداری ها و تامین اجتماعی و نهادهای انقلابی و همچنین رسیدگی به آراء مراجع شبه قضائی همین سازمان‌ها و نهادهای عمومی و غیردولتی از جمله کمیسیون ماده 100 شهرداری، تخلفات اداری، کمیسیون‌های صنعت و معدن و غیره می‌باشد.

برخلاف محاکم حقوقی که دعاوی به دو صورت مالی و غیر مالی تقسیم بندی شده اند و برای دعاوی غیر مالی هزینه پایه و ثابت و مشخصی تعیین شده و در مورد دعاوی مالی نیز بر اساس میزان خواسته هزینه دادرسی تعیین می‌شود که معمولاً از سه و نیم درصد خواسته در مرحله بدوی شروع شده تا مراحل بعدی که به تناسب افزایش می‌یابد. اما در دیوان عدالت اداری تفاوتی نمی‌کند که خواسته شما چه چیزی است الزام شهرداری به صدور پروانه که یک دعوای غیر مالی است 

یا اعتراض به رای جریمه کمیسیون ماده 100 که در واقع  به نوعی دعاوی مالی محسوب می‌گردد. 

یا حتی ابطال  پروانه اکتشاف و بهره‌برداری صنعت و معدن

و یا اعتراض به رای هیات رسیدگی به تخلفات اداری و یا گزینش کارکنان دولت که همگی در زمره دعاوی غیر مالی می‌باشند

فرقی نمی‌کند موضوع خواسته شما در باب جریمه کمیسیون ماده 100 چیست و مبلغ جریمه یا عوارض به چه میزان است! به هر حال میزان هزینه دادرسی در هر حال یکسان ثابت و مشخص است.

در کلیه دعاوی مطروحه در دیوان عدالت اداری هزینه دادرسی در مرحله بدوی مبلغ 20 هزار تومان و بابت مرحله تجدید نظر یا رسیدگی در مرحله تجدید نظر 40 هزار تومان می‌باشد. 

برخی گمان می‌کنند چون اعتراض به رای آراء مراجع شبه قضائی همانند کمیسیون ماده 100 یا تخلف اداری یا حتی آراء مربوط به تخلفات مدارس غیرانتفاعی و امثالهم یا حتی مربوط به عوارض با توجه به اینکه در دیوان تک مرحله رای صادر می گردد و مستقیماً در مرحله تجدید نظر رسیدگی می‌شود و عملاً مرحله تجدید نظر تنها مرحله محسوب و به عنوان مرحله تجدید نظر محسوب نمی‌گردد بایستی هزینه دادرسی بر اساس مرحله بدوی یعنی 20 هزار تومان محاسبه گردد در حالی که نحوه رسیدگی به آراء مراجع شبه قضائی در شعب تجدید نظر مطرح و شعب تجدید نظر با حداقل دو قاضی تشکیل جلسه می‌دهد بنابراین ظاهراً شعب تجدید نظری که بدوا به اعتراض به این آراء رسیدگی می‌کنند مرحله بدوی و نهائی محسوب می‌گردند اما در ذات مرحله تجدید نظر محاسبه شده و هزینه دادرسی آن همان هزینه مرحله تجدید نظر و 40 هزار تومان محسوب می‌گردد. 

هزینه تطبیق اوراق برابر با اصل مبلغ 3000 تومان و اگر از طریق سامانه خودکاربری و توسط وکلای محترم دادگستری دادخواست انجام می‌شود علاوه بر هزینه ورودی یا پایه و تطبیق اوراق، هزینه تمبر مالیاتی و سهم صندوق حمایت وکلا و همچنین سهم کانون وکلاء نیز محاسبه و بر اساس حق الوکاله اعلامی نیز هزینه‌های فوق محاسبه و دریافت می‌گردد. 

در خصوص دعاوی مربوط به اعتراض ثالث یا ورود ثالث نیز متناسب با مرجع رسیدگی هزینه دادرسی تعیین مشخص می‌شود.

به طور مثال چنانچه شما درخواست اعاده دادرسی نسبت به رای قطعی دیوان عدالت اداری را بدهید بستگی دارد که رای شما در کدام مرحله از رسیدگی قطعیت یافته اگر در مرحله بدوی قطعیت یافته هزینه اعاده دادرسی بر مبنای همان مرحله بدوی دادرسی و چنانچه در مرحله تجدید نظر قطعیت یافته باشد و اعاده دادرسی به شعبه تجدید نظر ارجاع شود.

هزینه دادرسی به ماخذ 40 هزار تومان اولیه محاسبه می‌گردد در مورد دعاوی اعتراض ثالث و ورود ثالث نیز به همین صورت محاسبه می‌گردد هزینه مطابقت رونوشت و تصویر با اصل در کلیه مراجع قضائی 3000 تومان و هزینه تطبیق اوراق با اصل آنها در دفاتر دادگاهها و دیوان عدالت اداری و سایر مراجع قضائی مبلغ 1500 تومان می‌باشد در واقع با مداقه در هزینه‌های دادرسی دیوان عدالت اداری و سایر مراجع قضائی از جمله مراجع اختصاصی قضائی همانند محاکم خانواده باز هم به مراتب هزینه دادرسی از سایر مراجع قضایی کمتر است. 

بسیاری از موکلان از اینجانب سوال می‌کنند که آیا اقدام به طرح دعوی و اعتراض در دیوان عدالت اداری بکنند یا خیر ؟ و آیا اعتراض نتیجه بخش هست یا خیر؟ 

در پاسخ به این عزیزان عرض می‌کنم با توجه به هزینه‌های دادرسی که فوقا عرض شد اگر دعاوی شما مربوط به دعاوی قراردادها امور مالی و چک‌ها در دادگاه‌های حقوقی بود ممکن است به شما بگویم بسیار با احتیاط و با تردید طرح دعوا کنید زیرا که در این گونه مراجع قضائی حقوقی هزینه‌های دادرسی بسیار بالا و گزاف در نظر گرفته شده که در صورت رد شکایت این هزینه‌ها از سبد پس‌انداز و درآمد شما خارج می‌گردد اما در حالتی که دیوان عدالت اداری با کمترین هزینه به دعاوی شما رسیدگی می‌کند و برای دعاوی مالی و غیر مالی شما نیز تفاوتی قائل نیست بدیهی است که استفاده از شانس اعتراض در دیوان عدالت اداری را نبایستی از دست دهید و اینکه آیا اعتراض نتیجه بخش هست یا خیر؟ بایستی عرض کنم با توجه به تعدد رفتار قضات و نظرات مختلف در موضوعات مختلف و صدور آراء وحدت رویه هیات عمومی دیوان عدالت اداری که حکایت از اختلاف نظر قضات در موضوعات مختلف دارد به نظر می‌رسد شانس شما با وجود اختلاف نظر در قضات کم نیست بنابراین توصیه می‌کنم حتماً در دیوان عدالت اداری موضوع خود را مطرح نمایید اما فراموش نکنید با توجه به اینکه طرح دعوا در دیوان عدالت اداری مقید به زمان و محدود به مهلت‌هایی است که در قانون جدید دیوان عدالت اداری مصوب سال 1402 آمده مناسب‌تر آن است که قبل از طرح دعوا حتماً با وکیل متخصص و با تجربه و آشنا با دعاوی دیوان عدالت اداری مشورت نمائید و از خدمات ایشان از جمله تنظیم لایحه دفاعیه یا لایحه تکمیلی و دادخواست و شکوائیه بهره‌مند شوید تا بتوانید به نتیجه مطلوب‌تر دست یابید و شانس موفقیت خود را افزایش دهید.

این مطلب کاربردی را هم از دست ندهید : آیا گذاشتن نیوجرسی توسط شهرداری جرم است ؟


هزینه دادخواست دیوان عدالت - هزینه شکایت در دیوان عدالت - هزینه دادرسی دیوان عدالت
هزینه دادخواست به دیوان عدالت اداری ,آقای محمدرضا کریمی وکیل تخصصی دعاوی دیوان عدالت اداری با ۲۰ سال سابقه وکالت دادگستری

مشاهده صفحه اول وبسایت وکیل دیوان عدالت اداری محمد رضا کریمی


نمونه دادخواست ها